Sunday, February 13, 2011

Ριζότο


(Ο Σεφ και η Ευγενία)


Βεβαίως  εξακολουθούσε να αναστατώνεται όταν  ο αφρός λεμονιού δεν έδενε σωστά πάνω στη σούπα από λάπαθο και μαριναρισμένες καραβίδες.  Οι βοηθοί τον εκνεύριζαν σε τακτά χρονικά διαστήματα, διαπράττοντας γελοίες αστοχίες και αναγκάζοντας τον να τους εξηγεί λεπτομερώς τα στάδια παρασκευής. Και τότε ξεσπούσε κρίση στην κουζίνα. Οι μαγέροι κατέβαζαν ντροπιασμένοι τα κεφάλια, ως όφειλαν, και ζητούσαν συγνώμη για την απογοήτευση που είχαν προσφέρει στον σεφ. Την τελευταία φορά μάλιστα, ο θρασύς Άκης Μετρετζίκης έβαλε τα κλάματα μετανιωμένος για μια ανήκουστη αυθαιρεσία, εξαιτίας της οποίας το θείο τσιζ κέικ του Μάνου Αλεξόπουλου είχε μετατραπεί σε μια γελοία διασκευή. 
Τα ζητήματα αυτά  όμως είχαν λυθεί εδώ και πολλά χρόνια. Σχεδόν από την αρχή της καριέρας του. Χάρη στο αναμφισβήτητο ταλέντο του, ο Αλεξόπουλος είχε ανέβει γρήγορα τα σκαλιά της ιεραρχίας και μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα οι πάντες στην κουζίνα τσακίζονταν να τον υπακούσουν. Παρόλα αυτά, εδώ και λίγους μήνες, ο σεφ βασανιζόταν από μια έλλειψη ενθουσιασμού, μια αδιόρατη κακοκεφιά την οποία προσπαθούσε να  κρύψει  φροντίζοντας με ζήλο την εμφάνισή του και τηρώντας το εθιμοτυπικό της κουζίνας δέκα φορές πιο αυστηρά από ότι στο παρελθόν. 
Την κατάσταση επιβάρυνε η παρουσία του φιλόδοξου και αντιπαθητικού Άκη. Κατά την γνώμη του σεφ επρόκειτο για έναν άνοστο νεαρό μαθητευόμενο που είχε την τάση να φυτρώνει παντού. Επιπλέον, ο άνθρωπος αυτός συνήθιζε να κοιτάζει τον Αλεξόπουλο  με βλέμμα γεμάτο λατρεία και και να τον καταδιώκει ανελέητα. Η καταδίωξη ξεκινούσε νωρίς το πρωί, κατά την διάρκεια των γυρισμάτων της εκπομπής στην οποία ο σεφ συμμετείχε ως κριτής. Ο Μετρετζίκης ήταν ένας από τους υποψήφιους  μάστερ σεφ. Για την ακρίβεια διεκδικούσε με αξιώσεις ένα σημαντικό χρηματικό ποσό και μια αξιοζήλευτη θέση τηλεμάγειρα σε κάποιο πρωινάδικο. Τα μαρτύριο του Μάνου Αλεξόπουλου όμως συνεχιζόταν και τα βράδια, μια που  ο υποψήφιος τον ακολουθούσε στην κουζίνα του εστιατορίου όπου εργαζόταν. Για κακή τύχη του σεφ ο τύπος αυτός είχε προσληφθεί εκεί ως βοηθός, μετά από μια υστερική κρίση της ιδιοκτήτριας, που επέμενε να εμπλουτίσει το προσωπικό της κουζίνας με «επώνυμους μάγειρες». To βασικό πρόβλημα με τον μαθητευόμενο ήταν ότι τολμούσε να σηκώνει τα μάτια του  στην Ευγενία Θανασίδου. Την όμορφη και αιθέρια Ευγενία Θανασίδου με την οποία ο Μάνος Αλεξόπουλος ήταν βαθιά και ανομολόγητα ερωτευμένος. Το γεγονός αυτό όμως έπρεπε να παραμείνει εφτασφράγιστο μυστικό, καθώς εκείνη ήταν η σύζυγος του δημοφιλούς πολιτικού Άδωνι Γρηγοριάδη.  
Η μαύρη αλήθεια είναι πως, πριν καλά καλά γνωρίσει την Ευγενία, ο σεφ απεχθανόταν το Γρηγοριάδη παρατηρώντας τον να ωρύεται  στα τηλεπαράθυρα. Η απέχθεια αυτή οφειλόταν στην ακατάληπτη ηθικολογία με την οποία ο "πολιτικός" συνήθιζε να διανθίζει κάθε φράση του. Πρόσφατα μάλιστα, ο Μάνος είχε νιώσει ντροπή ακούγοντας τον Λάκη Γαζόπουλο να χαρακτηρίζει το ζεύγος «η μαγείρισσα και ο κυνηγός μεταναστών» θεωρώντας πως η φανατική ιδιοσυγκρασία του αντίζηλου  αδικούσε την Ευγενία. 
Γνωρίζοντας τώρα πια το ζευγάρι από κοντά, ο σεφ ήταν πεπεισμένος πως ο άνθρωπος αυτός την αποπροσανατόλιζε, ωθώντας την  σε πράγματα ευτελή και επηρεάζοντάς την ώστε να εγκαταλείψει την μουσική της. Αυτή την ιστορία όμως προτιμούσε να μην την σκέπτεται για την ώρα. Τη δεδομένη στιγμή τον απασχολούσε έντονα το γεγονός ότι ο ηλίθιος Μετρετζίκης φλερτάριζε με θρασύτητα τη μούσα του. Για την ώρα, ο Μάνος προσπαθούσε να νικήσει την επιθυμία του να πνίξει τον άθλιο μαθητευόμενο μέσα στη βελουτέ σούπα πατάτας και πράσου που παρασκεύαζε στο πλατό της εκπομπής, κατά την διάρκεια του καθιερωμένου master class.  Σε ένα διάλειμμα μάλιστα, ο ακατανόμαστος,  είχε γύρει προς το μέρος της και την τάιζε χασκογελώντας και χαριεντιζόμενος. Ο σεφ αποφάσισε τότε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και πλησίασε καρφώνοντας τον Άκη με ένα αυστηρό βλέμμα. Εκείνος έβαλε την ουρά στα σκέλια και εξαφανίστηκε από προσώπου γης. Η Ευγενία όμως κοίταξε τον Μάνο απορημένη. "Μα γιατί του φερθήκατε τόσο απότομα;", είπε ναζιάρικα και ο σεφ ένιωσε τις πεταλούδες, που τον ταλαιπωρούσαν κάθε φορά που εκείνη του απεύθυνε τον λόγο, να πεταρίζουν στο στομάχι του. Παρόλα αυτά ήταν αποφασισμένος να μιλήσει: "Χμφ, θέλετε να φάμε μαζί Ευγενία, εμ κάποια στιγμή, εμ να συζητήσουμε και…". Μα και βέβαια ήθελε, πως δεν το είχαν σκεφτεί νωρίτερα. Γιατί να μην γνωριστούν καλύτερα; Ίσως αυτή η συνάντηση να γινόταν η αφορμή για μια σοβαρή επαγγελματική συζήτησα. Δεν θα μπορούσαν να συνεργαστούν στο παιδικό μάάστεσσεφ; "Στην περίπτωση αυτή υπάρχουν πολλά πράγματα να ειπωθούν", απάντησε εκείνη χαμογελώντας με την απαστράπτουσα οδοντοστοιχία της. 
Ο Μάνος Αλεξόπουλος άρπαξε την ευκαιρία για να την καλέσει σε  δείπνο στο σπίτι του – με λίγους καλούς φίλους, της είπε ντροπαλά – κι όταν αυτή δέχτηκε ένιωσε τις πεταλούδες να επιστρέφουν και τα γόνατά του να λυγίζουν. Ο υπεύθυνος του πλατό τους ειδοποίησε τότε να λάβουν  θέσεις και ο σεφ ρίχτηκε στην παρασκευή της επόμενης συνταγής  με μια ζωντάνια που ανάγκασε τους  συναδέλφους του   να τον παρακολουθούν απορημένοι και να τον χειροκροτήσουν στο τέλος με ενθουσιασμό.

Είχε αποφασίσει να αποφύγει τις εκκεντρικότητες. Αγόρασε καρναρόλι, φρέσκα λαχανικά και γαρίδες και ξεκίνησε την προετοιμασία λίγα λεπτά πριν από την άφιξη της καλεσμένης. Η Ευγενία χτύπησε το κουδούνι  πάνω στην ώρα και στάθηκε όρθια δίπλα του ενώ μαγείρευε. Ο Μάνος είχε μόλις σοτάρει φρέσκο κρεμμύδι σε ελαιόλαδο και περνούσε το καρναρόλι από το καυτό λάδι, όταν ένιωσε τις εκνευριστικές πεταλούδες να επιστρέφουν. Προσπάθησε να τις διώξει, ανακατεύοντας σε χαμηλή φωτιά για τρια λεπτά και προσθέτοντας στη συνέχεια τα μανιτάρια για να αφήσουν τα υγρά τους. Άνοιξε ένα μπουκάλι λευκό κρασί κι έσβησε το ριζότο με ένα γεμάτο ποτήρι. Η συζήτηση άρχισε πάνω από την κατσαρόλα, ενόσω ο σεφ ανακάτευε συμπληρώνοντας ζωμό από γαρίδες για να πετύχει το χύλωμα. Ταυτοχρόνως εξηγούσε στην Ευγενία πως η πρόθεσή του  ήταν να μπορέσει επιτέλους να της μιλήσει. Πως δεν υπήρχαν άλλοι καλεσμένοι και να μην τον παρεξηγήσει καταλογίζοντάς του πονηρές προθέσεις. Απλώς ένιωθε εδώ και καιρό την ανάγκη να της εκμυστηρευτεί μερικές σκέψεις. Γερμένος πάνω από την κατσαρόλα, διάλεγε προσεκτικά τα λόγια του κομπιάζοντας, κάνοντας παύσεις και αποφεύγοντας να την κοιτά. 
Στο τέλος της συνταγής - όταν το φαγητό ήταν έτοιμο να κατέβει από το μάτι - προστέθηκαν οι καθαρισμένες γαρίδες, το βούτυρο και το τυρί, ενώ  η συζήτηση - μάλλον η προσπάθεια για συζήτηση - μεταφέρθηκε στην τραπεζαρία μπροστά σε δυο μεγάλα πιάτα. Ως έμπειρη τηλεοπτική οικοδέσποινα, η Ευγενία ανέλαβε πρωτοβουλία προσπαθώντας φιλότιμα να δημιουργήσει μια πιο ανάλαφρη ατμόσφαιρα. Εξαιτίας αυτής της προσπάθειας το μεγαλύτερο μέρος του δείπνου πέρασε με ουδέτερα σχόλια και φλυαρία σχετικά με τη δουλειά και την έκβαση του διαγωνισμού μαγειρικής. Στο μεταξύ, ο σεφ χαλάρωνε και ανακτούσε την αυτοκυριαρχία του. Κάποια στιγμή μάλιστα, εντελώς απροσδόκητα, την διέκοψε ζητώντας της με πολύ σοβαρό ύφος να εγκαταλείψει όλην αυτήν την ελαφρότητα και να επιστρέψει στη μουσική της. Να μην παρασύρεται από τον Άδωνι, να μην υπακούει στις σειρήνες τους εύκολου πλουτισμόυ και της πρόσκαιρης φήμης αφήνοντας όλην αυτήν τη γελοιότητα να την καταστρέψει. Η μαέστρος αιφνιδιάστηκε, «θα καταρρεύσω!» ψιθύρισε, πίνοντας μια γερή γουλιά από το ποτήρι της. 
Της χρειάστηκαν ελάχιστα δευτερόλεπτα για συνέλθει από το σοκ. Στη συνέχεια σταύρωσε τα χέρια στο στήθος και πέρασε τον σεφ γενναίες δεκατέσσερις. Πώς τολμούσε; Με ποιο δικαίωμα της έκανε κριτική; Πώς έφτασε να πιάσει τον άνδρα της στο στόμα του; Πώς αυτός, ένας τηλεμάγειρας, έχει το θράσος να κάνει τον κουλτουριάρη και τον αντιστασιακό. Ο εξάψαλμος κράτησε λίγα λεπτά ακόμη κι όταν εκείνη βρόντηξε με δύναμη την πόρτα του διαμερίσματος αποκαλώντας τον θρασύ και αγενή, ο Μάνος ακούμπησε τους αγκώνες στο τραπέζι, πιάνοντας το κεφάλι του με τα δυο του χέρια. Στο διαμέρισμα απλώθηκε σιωπή. Ο σεφ σηκώθηκε και βάδισε αργά προς την κρεβατοκάμαρα. Έβγαλε το τηλέφωνο από την πρίζα, έκλεισε το κινητό του και ξάπλωσε με τα ρούχα για να βυθιστεί σε έναν πολύωρο και κουραστικό ύπνο. 
Ξύπνησε με πονοκέφαλο, έχοντας πάρει οριστικές αποφάσεις.  Ήταν πλέον ξεκάθαρο πως δεν επιθυμούσε να  ξαναγυρίσει στην εκπομπή. Ανέθεσε τα διαδικαστικά στον δικηγόρο του και παραιτήθηκε τηλεφωνικώς από το εστιατόριο, ζητώντας συγνώμη από την κεραυνοβολημένη ιδιοκτήτρια. 
Στο άκουσμα όλων αυτών, ο Άκης Μετρετζίκης έβαλε για τα κλάματα, κατά το συνήθειό του, ομολογώντας πως θεωρεί τον σεφ πατέρα του, πως εδώ και χρόνια ήταν το πρότυπό του, πως ήθελε να του μοιάσει, πως ένιωθε ευτυχισμένος το τελευταίο διάστημα δουλεύοντας δίπλα του. Ζήτησε μάλιστα από τον Μάνο Αλεξόπουλο να τον λογαριάζει για τον καλύτερό του φίλο και τον προέτρεψε να του ζητήσει οτιδήποτε. Στη συνέχεια, διακρίνοντας τη στεναχώρια στο πρόσωπο του του σεφ, δήλωσε πως δεν είχε σκοπό να τον αφήσει από τα μάτια του μέχρι την στιγμή που θα απογειωνόταν το αεροπλάνο του. Και φυσικά θα περίμενε στο αεροδρόμιο για να τον παραλάβει κάθε φορά που θα επέστρεφε. 
Ο Άκης τήρησε τον λόγο του με θρησκευτική προσήλωση, προκαλώντας στον φίλο του φρικτές ενοχές. Την ημέρα της αναχώρησης τον συνόδεψε στο αεροδρόμιο. Το ταξί Νο32 της εταιρείας ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ τους παρέλαβε από την είσοδο της πολυκατοικίας του Μάνου καθώς, η προγραμματισμένη πτήση για Λονδίνο αναχωρούσε αργά το μεσημέρι. 
Ο Σάκης είχε κατέφθασε με τις πάντες φρενάροντας απότομα και κατεβαίνοντας σβέλτα για να φορτώσει τις βαλίτσες.  Στη διαδρομή για το αεροδρόμιο ο Λάμψη Fm έπαιζε το τελευταίο σουξέ του Κιάμου. Από τον καθρέφτη του οδηγού, ο ταξιτζής έριξε μια λοξή ματιά  στο πίσω κάθισμα κι είδε το Μάνο να ρεμβάζει μουτρωμένος. Αντάλλαξε ένα βλέμμα του με τον  Άκη κι άρχισαν να τραγουδούν μαζί «σφύριξα κι έληξες, έληξες, έληξες».

7 comments:

witty said...

χοχλιδοπαιχνιδίσματα δεν θέλω μπλιο μαζί σου γιατί βρήκα αλλουνού χοχλιού τα σάλια εις το κορμί σου.

μοσχοφίλερο και @@
μάθτε μπαλίτσα

kinisienergon said...
This comment has been removed by the author.
Rousounelos Dimitris said...

Στα σκληρά σας βλέπω να έχετε πέσει.
Εγώ εσχάτως ανακάλυψα έναν πιο "ψυχούλη" εαυτό!
:-)

kyrallina said...

witty: καλά το σουξεδάκι και πιασάρικο! Το σημείώνω για μελλοντικη χρήση...

kyrallina said...

Dimitris: ενδιαφέρον, σπεύδω να σας ανακαλύψω!

Anonymous said...

diladi o sef efyge gia panta?

kyrallina said...

Θα δούμε annonymous. Συνήθως εδώ στα μαγειροτσουκαλιάσματα οι ήρωες επιστρέφουν κατά καιρούς, αλλά θα δούμε!