Monday, June 25, 2007

Σουφλέ Σπανάκι

(Ο Πειρατής)

(Mέρος Α')

Μέχρι εκείνη την στιγμή, ο Μίλτος Αναστασιάδης, ήταν ένα πρόβατο του Θεού. Ήσυχος, ευγενικός, στόμα είχε και μιλιά δεν είχε. Μάλλον του την βάρεσε στο κεφάλι τώρα με τον κάυσωνα, είπε μια γειτόνισσα στους δημοσιογράφους.
Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά τι συνέβη και μεταμορφώθηκε μέσα σε μια νύχτα. Ίσως να έφταιγε που το σπίτι του εκείνες τις μέρες είχε καταντήσει θερμοκήπιο, ίσως η σύνταξη του ΟΓΑ που δεν έφτανε ούτε για ασπιρίνες ή που περίμενε μια ολόκληρη ζωή και τώρα που είχε έρθει η ώρα δείλιαζε.
Εκείνο το πρωί, κοιτώντας τον εαυτό του στον καθρέφτη του μπάνιου, ένιωσε να του ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι. Είδε έναν αξύριστο γέρο εβδομήντα πέντε χρονών να τον κοιτάζει με κακομοιριασμένο βλέμμα. Τον έφτυσε, έριξε μια κλωτσιά στο καλάθι με τα άπλυτα κι άρχισε να ετοιμάζεται. Πλύθηκε, ξυρίστηκε κόντρα και φόρεσε το καλό του παντελόνι – γκρι πιέτα με ρεβέρ – και το γαλάζιο πουκάμισο που φύλαγε για ειδικές περιστάσεις. Θα περνούσε από το σπίτι της Κερασίας πρώτα γιατί είχε υποσχεθεί στον φίλο του τον Δαλακούρα να την προσέχει – είχε αρχίσει να τα χάνει τελευταία η χήρα – και δεύτερον για να τακτοποιήσει το άλλο ζήτημα. Η Κερασία του άνοιξε φορώντας μάλλινη γαλάζια ρόμπα, Ιούλιο μήνα με το θερμόμετρο στους σαράντα πέντε. Πάει της έστριψε τελείως, σκέφτηκε ο Μίλτος ενώ περπατούσε στον διάδρομο, αλλά μπαίνοντας στο σαλόνι ένιωσε ένα αεράκι να δροσίζει την ατμόσφαιρα. Η Κερασία είχε εγκαταστήσει κλιματιστικά! Είχε καινούργια τηλεόραση και κινητό πάνω στο τραπεζάκι του σαλονιού. Ήπιε τον καφέ του βιαστικά κι αποφάσισε να ασχοληθεί αργότερα με την εξιχνίαση του ξαφνικού πλουτισμού της γυναίκας του φίλου του. Θέλω το όπλο του Στέλιου και το κινητό για να πάω στη Ζωζώ, της είπε. Το περίστροφο σε το δίνω δανεικό, να με το φέρεις να το βάλω στην θέση του γιατί θα με σκοτώσει ο μακαρίτης, του απάντησε.
Ο Μίλτος πήγε στην στάση και περίμενε. Ανέβηκε στο πρώτο λεωφορείο που σταμάτησε και κόλλησε το περίστροφο στον κρόταφο του οδηγού. Παγκράτι, του είπε. Μα πάει Καλλιθέα, απάντησε ο οδηγός τρέμοντας. Ο Μίλτος στριφογύρισε την κάνη στο κεφάλι του κι αυτός έγνεψε καταφατικά. Οι επιβάτες λούφαξαν. Κάνα δυο γενναίοι άρπαξαν τα κινητά από τις τσέπες κι άρχισαν να στέλνουν SMS δεξιά κι αριστερά ζητώντας βοήθεια. Το νέο μαθεύτηκε μέσα σε λίγα λεπτά. Τα κανάλια έβγαλαν έκτακτα δελτία με πέντε παράθυρα. Ψυχολόγοι και ειδικοί στην αντιμετώπιση παρομοίων καταστάσεων ανέλυαν διεξοδικά την ψυχοσύνθεση του δράστη. Ο Άδωνης Γεωργιάδης μίλησε εκτενέστατα για την ανάγκη πάταξης της εγκληματικότητας, ενώ στο δεξί πάνω παράθυρο υπήρχε μόνιμο πλάνο που κατέγραφε την πορεία του λεωφορείου. Ο Μίλτος πήρε τηλέφωνο στην αστυνομία. Πάω Παγκράτι, τους είπε, αφήστε με ήσυχο ρε λαμόγια, μη σας πάρει ο διάολος τον πατέρα! Καμιά περίπτωση δεν υπήρχε να τον αφήσουν ήσυχο! Τα περιπολικά κι οι δημοσιογράφοι σχημάτισαν κομβόι πίσω από το λεωφορείο. Αλλά πρώτος ανέβηκε ο Μάκης. Άφησε τους ομήρους να κατέβουν κι εμείς θα το βρούμε, του είπε. Δεν γαμείς κι εσύ κι οι όμηροι; απάντησε ο Μίλτος. Στην επόμενη στάση οι πόρτες του λεωφορείου άνοιξαν και οι επιβάτες κατέβηκαν πατώντας ο ένας τον άλλον και πέφτοντας στην αγκαλιά αφηνιασμένων δημοσιογράφων που ζητούσαν λεπτομέρειες. Οι ήρωες που έστειλαν SMS τα έδειχναν στις κάμερες, οι γριές έκλαιγαν περιγράφοντας τις δραματικές στιγμές που έζησαν στα χέρια του πειρατή και μια γυναίκα έδειξε το σπασμένο της νύχι και η κάμερα έκανε κοντινό. Ο Μάκης πήρε την κατάσταση στα χέρια του. Πες μου τα αιτήματά σου και θα τα βρούμε, είπε στον Μίλτο. Δεν γαμείς κι εσύ και τα αιτήματα; απάντησε ο γέρο Πειρατής. Ο Δημοσιογράφος αποσύρθηκε απογοητευμένος σε ένα κάθισμα της πρώτης σειράς. Πολύ μαλάκας πειρατής, σκέφτηκε, πρώτα αφήνει τους ομήρους και μετά δεν έχει αιτήματα!

Η συνέχεια και το τέλος στο επόμενο post...

4 comments:

aeipote said...

Αφτά τα μαγειρέματα όμως και μου αρέσουν και, τολμώ να πω ότι, θα κάποτε ήθελα καταπιαστώ. Ωραία το ξεκινήσατε ωραία, θαρρώ, και θα το τελειώσετε. :)

Won_toLLa said...

Re sy..

GRAPSE ENA BIBLIO...

PLEASEEEEEEEEEEE

einai tromeres oi Istories sou...

EIMAI FUN!!!!

kyrallina said...

Won_toLLa: Μισό λεπτό να παρκάρω το καλάμι και θα σας απαντήσω. Γράφω, δεν γράφω; Μερσίπάντως.

kyrallina said...

aeipote:Άντε ξεκινήστε να ανταλλάσουμε συνταγές. Ευχαριστώ για τα καλά λόγια.